header

Ce este iradierea alimentelor?

 

Folosirea radiaţiilor în procesarea alimentelor nu este în nici un caz o practică nouă, carnea, peştele, fructele şi legumele sunt conservate folosind energia soarelui de secole.

Definiţie

Iradierea alimentelor sau tratamentul cu radiaţii ionizante este un proces fizic care utilizează radiaţiile ionizante provenite de la izotopi de cobalt şi cesiu, sau de la acceleratoare care produc cantităţi controlate de raze gamma, raze X sau electroni pentru a asigura inocuitatea alimentelor şi pentru prelungirea duratei de păstrare.

 

Sursă: MACRAE, R. et al., 1993.

Figura 1. Spectrul electromagnetic

Radiaţii utilizate

În industria alimentară se folosesc două forme principale de radiaţii ionizante:

  1. particule subatomice accelerate (electroni) şi
  2. radiaţii electromagnetice de energie înaltă (raze X şi raze gamma).

  

Razele gamma provenite de la nuclizii radioactivi, electronii emişi de acceleratoare de particule şi razele X sunt surse de energie ionizantă potrivite pentru aplicaţii în industria alimentară pentru că pot să penetreze materialele solide până la adâncimi considerabile. În comparaţie cu aceste radiaţii, radiaţiile UV sunt folosite în principal pentru tratamentele de suprafaţă, a apei şi a aerului pentru că gradul lor de penetrare în materialele opace este scăzut.

   Sursă: URWAYE, A. P., 2008.

Figura 2. Dezintegrarea radioactivă a radioizotopilor Co-60 şi Cs-137

Atenţie!

Iradierea alimentelor nu trebuie să fie confundată cu contaminarea lor cu materiale radioactive pentru că iradierea alimentelor se face cu radiaţii care, deşi sunt de energie înaltă, nu sunt destul de puternice pentru a induce modificările necesare în nucleii atomici al alimentelor.

 cu materiale radioactive

 

Guestbook
Vă rog să adăugați un comentarii mai jos!
 

Bibliografie selectiva

  • LACROIX, MONIQUE, 2005, Irradiation of foods, În: SUN, D. Ed.  Emerging technologies for food processing, Elsevier Academic Press, San Diego, California.
  • MACRAE R., R.K. ROBINSON, M.J. SADLER, 1993, Irradiation of Foods: Basic Principles, În: Encyclopedia of Food Science, Food Technology and Nutrition, Academic Press.
  • MOLINS, R. A., 2001, Food and Irradiation: Principles and Applications, John Wiley & Sons Inc., New York, New York.
  • ROBERTS, P. B., 2003, Irradiation of Foods, În: Caballero, B., L. Trugo, P. Finglas Eds, Encyclopedia of Food Sciences and Nutrition (Second Edition), Pages 3381-3396.
  • SATIN, M., 1996c, Food Irradiation: A Guidebook, CRC Press LLC, Boca Raton, Florida.
  • SNYDER, O. P. and D. M. POLAND, 1995, Food Irradiation Today, Hospitality Institute of Technology and Management, St. Paul, Minnesota.
  • URBAIN, W.M., 1986, Irradiation. Food Science and Technology Series. Academic Press, London, pp. 83–117.